One Punch Man (Anàlisi, Anime)

45ae447b18

Anime: One Punch Man
Estudi i director: MADHOUSE (Shingo Natsume)
Any: 2015
Gènere: Shonen (acció), comèdia

No vos ha passat mai que esteu mirant una sèrie, llegint un llibre o mirant una pel·li i vos dóna la sensació que estan allargant-ho massa? Vull dir, que estan allargat una escena, durant capítols i capítols i una situació que pareixia que anava a acabar-se prompte s’allarga d’una forma prou… incòmoda?

Açò ocorre sobretot a l’anime. Els japonesos són molt aficionats a generar tensió i mantindre-la fins a l’infinit. Una batalla final de saga, una declaració amorosa, un partit decissiu… els agrada allargar l’escena fins la sacietat per mantindre’ns més en vil. I a voltes els surt el tir “per la culata”. Quan pense en situacions com aquesta em ve al cap de seguida Oliver i Benji (o Capità Tsubasa o Campeones, mateixa sèrie amb milers de noms adaptats distints). Per als que hajen vist aquest anime sabran del que parle. El partit més decissiu de la saga dura sempre 5 episodis. I és que per recòrrer tot el camp estan mig episodi, i quan llançen a porteria ens tallen, amb els crèdits, fins al pròxim capítol (sols per tornar al següent i descobrir que no anaven a marcar, i que el partit dura 4 capítols més).

Altre gran exemple són les batalles decissives dels Shonens (animes de lluita). Podríem destacar Bleach o Naruto (pel seu gran relleno). Però vaig a parlar de Dragon Ball, ja que és la que jo he vist. Cada batalla dura 10 episodis. Eixim a bofetada per capítol, senyors.

Els nostres amics japonesos allarguen la situació per fer-nos vore els pensaments dels personatges i per mantindre’ns en una tensió que, a causa d’aquesta parsimònia, ha perdut tota la gràcia. Són especials (en molts aspectes) i en les produccions audiovisuals no anaven a ser menys. Els agrada allargar les coses fins l’excés i això dona fàstic en algunes ocasions

1444652747-872b34513d971929fe5b93d0d04f6ade

Sorpresa! One Punch Man agafa tota eixa epicitat artificial i l’envia a fer punyetes. Les batalles ací no duren una hora, allargades de forma innecessària. Ací les batalles acaben ràpid… i com no van acabar ràpid si l’heroi de la sèrie és capaç d’acabar amb tots els seus enemics amb un sol colp?

Aquest cabró és Saitama, un home normal i corrent que, sols amb un entrenament físic (i no molt excessiu) pot complir el seu somni: ser un superheroi. I no sols això, es convertix en l’home més poderós de la Terra i també obté la capacitat de poder matar a tots els seus enemics amb sols una sola bofetada. Ah, i es queda calb.

okay

I no, no vaig a dir el nom de ningún altre personatge. Seria innecessari i sols faria que malgastar energia al teclejar un mínim comentari d’ells. Els secundaris ací… em sap mal dir-ho, però sobren. És a dir, no dóna la impressió que estiguen de relleno ni per interessos del guió. Estan ací de forma justificada, i així i tot no anem a prestar-los ni el mínim d’atenció. Més que tot perquè la pròpia sèrie no es dedica a fer que ens agraden.

De secundaris tenim a dos tipus:

Herois sense superpoders, que són gent mediocre que el millor que poden fer contra un monstre de 3 metres d’altura es llançar-li una bici d’alumini (sí, de les que no pesen). Patètics.

I herois amb superpoders, els homes més poderosos del món que tenen en els seus muscles la responsabilitat de la supervivència de la humanitat. Aquests apareixeran de forma super èpica. De forma fanfarrona explicaran el seu super-poder i s’enfrontaran contra un enemic… contra el que acabaran derrotats. Després Saitama matarà al monstre d’un colp i ja està.

OPM

Disculpeu si pareix que estic menyspreant als secundaris de la sèrie, però no puc fer altra cosa. Aquesta sèrie és Saitama, Saitama i Saitama, la resta sobra. És un personatge suficientment carismàtic com per a que, quan comencen a lluitar els típics herois de torn, pensem “Va, que vinga Saitama”.

Sols valdria la pena destacar un secundari, Genos. I no és perquè siga excessivament carismàtic ni perquè la seua història siga interessant, sinò per la relació que establix amb Saitama. Aquesta relació es una rèplica de la relació cavaller-escuder d’El Quixot. És una relació encantadora, on saps que els dos personatges aprenen l’un de l’altre i que són com el Sol i La Lluna: no poden existir separats. Però no li presteu excessiva atenció a Genos, encara que tire foc pels braços sempre serà derrotat de forma humiliant.

tumblr_inline_nzuds6jB0v1rpv0j7_540

Aquesta sèrie peca de ser ella mateixa. S’ha convertit en l’anime del 2015 i la gent sempre li troba el mateix error: “com Saitama mata a tots d’una bofetada no té gràcia vore-la”… i pot ser siga així. La serie és conscient d’açò i ho fa de puta mare per controlar-ho. Sí, saps que Saitama mata TOT d’un sol colp. Sí, saps que eixe monstre que ha assassinat una gran quantitat d’herois i que ja està protagonitzant 3 capítols morirà quan Saitama el toque. Aquest podria ser un gran problema. La falta de tensió podria tirar-nos arrere a l’hora de vore-la… però aquest anime aconsegueix que vulgues seguir avant preguntant-te quin serà el màxim de Saitama. Serà Saitama també capaç de matar a un déu d’una sola bofetada? En el meu cas, no em vaig tirar arrere per aquesta qüestió. És més, el fet de què tot semble “tan fàcil” la lliura d’eixes fastigoses batalles finals de molts (i que em superen).

One Punch Man és un anime necessari per al seu gènere. Molts gèneres de l’anime s’estan acomodant en una zona de confort on totes les seues sèries utilitzen els mateixos recursos. One Punch Man era eixe anime que feia falta per desfer-se de les insofribles i exagerades batalles dels Shonens que duraven mil·lennis (per acabar-les en 15 segons). El poder de Saitama i el seu carisma, junt al toc còmic que l’envolta, fan que One Punch Man siga l’anime que m’enganxa al món otaku mesos després d‘haver-lo deixat.

Nota final: 8

Per egoismesoluble

Soc Carlos Cuesta i Martínez, un xic de 21 anys que està cursant el Grau en Periodisme a l’UJI i Comunicació Audiovisual en un futur. El meu temps lliure el dedique a vore cinema i sèries d’animació japonesa (anime) des d’un punt de vista crític (de forma quasi inevitable), motiu pel qual acabe soltant les meues opinions en algún lloc com aquest blog o el meu canal de Youtube.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: