Jackie Brown (Anàlisi, Cine)

images (1)
Pel·lícula: Jackie Brown
Director: Quentin Tarantino
Any: 1997
Gènere: Thriller, cine negre, policíac

Al nostre amic, col·lega, company i mestre Quentin Tarantino l’han acusat de moltes coses. De ser excessivament violent (cosa que se’m va confirmar en The Hateful Eight), de ser racista (per abusar de la paraula “nigger” en excés), de ser un provocador de la policia (tenint més d’un conflicte amb els agents de la gloriosa Amèrica)… i, entre altres coses, de ser un masclista. Sobretot en els seus primers anys de carrera cinematogràfica.

Així que, per vore si el tio és sexista, anem a repassar les seues pel·lícules en el aspecte femení. En Reservoir Dogs no apareix ninguna dona en la peli. I quan parlen d’elles (com en el cas de Like a Virgin) ho fan parlant d’elles com a màquines de sexe. Res més. I en Pulp Fiction apareixen dues dones: Mia Wallace, que ha de ser salvada per Vincent (ja que es com si no pugua cuidar-se ella mateixa) i Fabienne (que també fa el paper de ser inútil i ha de ser cuidada constantment per Butch). No són dones independents i fortes, més bé al contrari. Fins ací podríem pensar que sí, que Tarantino és masclista.

I justament, en la seua següent obra, va canviar les tornes. La tercera pel·lícula de Tarantino és Jackie Brown. Un film protagonitzada per una dona forta, decidida i més intel·ligent que la resta de personatges de la seua pel·lícula.

Jackie-Brown

En Jackie Brown se’ns conta la història de Jackie, una simple hostessa de vols que està en completa decadència. Havent-se quedat estancada en una companyia de mala mort, l’única forma que té de guanyar-se diners és col·laborant amb un contrabandista d’armes passant armes, diners i drogues a través de la frontera mexicana. Fins que l’FBI la localitza i l’obliga a col·laborar amb ells per a atrapar el verdader dolent de la pel·lícula.

M’agrada molt el paper de Jackie en esta obra perquè no es conforma ni amb el bàndol dels federals ni amb el bàndol del seu amic. Esta és la pel·li de Jackie contra el món ja que, col·labore amb qui col·labore, va a acabar plena de merda, motiu pel qual ha de buscar-se el seu propi camí i ho fa de puta mare. Jackie, és capaç de manipular-los i estar per damunt de tots.

Per això dic que en aquesta peli Quentin es desentén del sexisme ja que, a diferència dels seus personatges femenins anteriors, la senyora Brown és una dona ferma, valenta i molt intel·ligent. I encara que no ho parega, ho fa sola. Altres personatges l’ajuden personalment i col·laboren íntegrament amb ella creant el seu propi bàndol, però són inútils. En el pla final no fan realment res demostrant que ací la que mana és el personatge de Pam Grier.

Així que “Uh, Ah, Las chicas son guerreras”.

0weWdvYTog4r7iDtzsFzAcC_eF8708RM_h264_3800_640x360_352054339702

Parlant d’altre tema, la vertadera qüestió de Jackie Brown és que ha passat sense pena ni glòria. Aquesta era la gran aposta de Quentin. En Reservoir Dogs s’havia guanyat a la crítica i amb Pulp Fiction va guanyar l’Oscar a Millor Guió Original i la Palme d’Or del festival de Cannes. La gent estava expectant pel que anava a fer aquest prodigi i no va fer una mala pel·lícula però no va estar al nivell. Jackie Brown no és mala, m’agrada molt i crec que arriba a colar més com a Thriller que Pulp Fiction. Aleshores, què va fallar?

La qüestió és que van errar totes les coses que destaquen en Tarantino. El guió d’aquesta obra és l’únic que no està escrit originalment per ell (adaptat d’una novel·la) i, per a bé o per a mal, Tarantino arriba a destacar més com a guionista que com a director. El que destaquen en Quentin són els diàlegs, on els personatges parlen de coses externes a la trama, donant-li més ambientació al film: en Reservoir Dogs tenim la discussió de “Like a Virgin”, en Pulp Fiction tenim la conversació de les “Royale With Cheese”… i en Jackie Brown igual (de fet Quentin va seleccionar el llibre perquè també tenia bons diàlegs) però no són carismàtics. Per altra banda, la música no té el caràcter tan important de Reservoir Dogs i Pulp Fiction, però igualment sap acompanyar bé les escenes.

Jackie-Brown-DI-2

On jo trobe els errors és en un aspecte. Els personatges són molt distints als utilitzats per Tarantino en tota la seua carrera. En Reservoir Dogs són mafiosos, de distines edats, però que cada un en el seu rol és carismàtic, tots molen. I en Pulp Fiction són en la majoria joves, que fan coses divertides (il·legals però divertides), dient frases carismàtics i que pels simples diàlegs que realitzen entre ells arriben a ser molt atractius.

En Jackie Brown és molt distint. Els personatges d’aquesta tercera obra són en la majoria adults de més de quaranta anys amb una vida seriosa i grisa. Tots tenen uns somnis trencats. Jackie s’ha atascat en una companyia de baixa categoria i ha de delinquir per arribar a fi de mes, Max és un fracassat que no està content amb el seu treball i Louis és un personatge misserable atontat per les drogues. En esta pel·lícula encontrem els personatges més redons de tota la filmografia de Quentin. Són personatges profunds i que resalten per la seua amargura.

I a causa d’uns personatges amargats ens trobem una pel·lícula més seriosa. De fet, aquesta junt amb The Hateful Eight són les obres més serioses de Tarantino. La obra no arriba a ser trista, de fet la música funk la fa prou alegre, però es nota que no té el toc d’humor absurd que les dues primeres tenien.

En conclusió, Jackie Brown és una bona cinta. Una pel·lícula més policial que Pulp Fiction i més madura. Curiosament les seues obres menys còmiques (Jackie Brown i The Hateful Eight) han sigut de les que més han fracasat. Quan Quentin innova la caga. I la veritat, que un director haja de mantindre’s estàtic per agradar als seus fans, és trist.

Nota final: 7,5

Per egoismesoluble

Soc Carlos Cuesta i Martínez, un xic de 21 anys que està cursant el Grau en Periodisme a l’UJI i Comunicació Audiovisual en un futur. El meu temps lliure el dedique a vore cinema i sèries d’animació japonesa (anime) des d’un punt de vista crític (de forma quasi inevitable), motiu pel qual acabe soltant les meues opinions en algún lloc com aquest blog o el meu canal de Youtube.

1 comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: