Tengen Toppa Gurren Lagann (Anàlisi, Anime)

tengen1
Anime: Tengen Toppa Gurren Lagann
Estudi i director: GAINAX (Hiroyuki Imaishi)
Any: 2007
Gènere: Mecha, acció, èpic

Diuen que l’èpica està morta en les arts narratives actuals. Quan pensem en la paraula èpic pensem en les històries, epopeies i mites de la mitologia grega. Històries de titans, déus i semidéus, personatges poderosos que, a la seua voluntat, podien modificar la seua pròpia realitat. Batalles que duraven eons, creuant el temps i on una vida humana era insignificant comparada amb la força i divinitat d’aquests gegants. Diuen que la paraula “èpica” també està morta. És un d’eixos mots que, fins i tot, a causa del desús, estaven desapareixent. Paraules com “bizarro”, “periplo”… i que gràcies a Internet están tornant a recuperar-se. En l’actualitat, gràcies a Internet, la paraula èpic està agafant unes connotacions molt asqueroses, però això és altre tema.

Tengen Toppa Gurren Lagann és èpic. És èpic en el sentit més arcaic de la paraula i això és el que la fa especial. Però és superior a això. Aquest anime es capaç d’actualitzar la paraula i donar-li un nou significat. Parlàvem de lluites entre semidéus, batalles que generaven universos o realitats… pareix broma però Tengen Toppa supera tot això. I es podría dir que el toc especial de la sèrie és el seu toc tan humà, tan quotidià… però això és un tema del que parlarem després. Primer parlem d’una cosa important i és de què tracta.

tengen2

Tengen Toppa, al més pur estil Death Proof, divideix la seua duració en dues històries/trames distintes (tècnica que pareix “característica” en els seus creadors, ja que la seguiran utilitzant en animes posteriors com Kill la Kill). La primera és més simple, més típica i menys obtusa. La primera ens parla d’un futur postapocalípctic (estil Mad Max) on els humans viuen baix terra ja que la superfície està governada per homes bèstia. Aleshores, un grup de revolucionaris anomenats la Brigada Dai-Gurren liderats per Simon (sí, Simon, no Kamina… després parlaré d’això) intentaran recuperar el que li pertany a la humanitat: la superfície terrestre i la seua llibertat.

És una trama ja prou vista, però que donant-nos algunes sorpreses sap fer-nos canviar de parèixer prou ràpid. La segona trama és molt distinta i té una escala molt major. Al principi pareix introduïda a la força, per conveniència, ja que no ens havien parlat d’ella en tota la sèrie (les paraules de Lord Genome, sincerament, no em valen) i no t’esperes que de colp la sèrie pegue un salt tan gran. I, encara que siga introduïda amb calçador és espectacular. La segona trama dura sols deu capítols, però oh Kamina meu, què 10 capítols! No vull parlar de la segona part excessivament perquè seria tocar el límit de la filtració però… la brigada Dai-Gurren s’en va al centre de l’Univers per crear un robot més gran que tot l’univers vissible actual per enfrentar-se a uns déus. Estem bojos?!

tengen4

No sols la trama està enfocada per embrutar-se d’epiquisme a cada minut. Els personatges són un gran punt a favor. I ací, siga’m sincers, el vertader protagonista és Simon. La gent estima a Kamina, i com no? És valent, defén als pobres i lluita pels seus ideals. Kamina és un heroi, però no és l’heroi d’aquesta epopeia. El vertader protagonista és Simon i la seua evolució al llarg de la sèrie i la majoria de factors de l’anime (sobretot la resta de personatges) estan ahí per convertir-lo en un gran successor del seu germà. I Kamina no és una excepció. Kamina està ahí al principi per convertir-se en un model a seguir i quan se’n va deixa una emprenta que permetrà a Simon arribar al que és al final. Per això no considere a Kamina com un “protagonista”, no és pot negar que ell és el vertader déu de l’obra però al final sols és una ferramenta per a la formació de l’Excavador.

tengen3

Tengen Toppa Gurren Lagann és dels creadors d’Evangelion, GAINAX. I ells, sempre han destacat per donar-li a les seues obres un toc més profund. En general, moltes d’elles, com si foren obres del propi Lovecraft, són cosmicistes. El cosmicisme és un moviment literari que ens parla d’uns déus que viuen a l’altra punta de l’Univers i que volen acabar amb la raça humana. Els mites de Cthulhu, Evangelion, Kill la Kill i Tengen Toppa Gurren Lagann comparteixen aquest tema i també reflexionen sobre el mateix aspecte: la mort de Déu i la necessitat d’esdevindre els nostres propis déus (al més pur estil de Zaratrustra). Altre tema filosòfic que TTGL utilitza és el Mite de la Caverna (reconeixible molt fàcilment).

Tot contribueix a que aquesta sèrie siga superior. Tenim per una part la trama, que ja fa plantejar-nos combats a nivells divins i uns personatges idonis, però el que més ajuda a aquest anime és la forma en què explota els seus recursos. Al més pur estil de Kill Bill aprofita cada una de les ferramentes de les que disposa.

La fotografia i els plànols, els crits de guerra tan èpics com “el meu taladre serà el que atravesarà el cel” o  “qui collons vos penseu que som?”, les grans frases que  Kamina ens ha deixat per a l’eternitat com “no cregues en tu mateix, creu en mi que creu en tu”, els moviments, els mecches, la proporció descabellada de les batalles… I la música, oh, la música. La música d’aquesta sèrie és molt bona, destacant sols dues cançons que apareixen en totes les batalles (podent abusar de repetitives, però molt adequades per al que es vol transmetre).

tengen5

Aquesta obra audiovisual té l’objectiu de fer-te estar tot el temps segregant serotonina i adrenalina, possant-te els pèls de punta cada dos per tres i ho aconsegueix. Pot pecar de no voler renovar, finalment sols utilitza clixés que resulten arxiconeguts i ja s’han vist massa, però utilitza tant bé les seues pròpies ferramentes que els dóna un sentit nou, molt superior. Així que ja sabeu, busqueu el vostre taladre que puga creuar el cel, lluiteu contra el poder (sempre “Row row, fight the power”) i mireu aquesta meravella audiovisual.

Nota final: 9

Per egoismesoluble

Soc Carlos Cuesta i Martínez, un xic de 21 anys que està cursant el Grau en Periodisme a l’UJI i Comunicació Audiovisual en un futur. El meu temps lliure el dedique a vore cinema i sèries d’animació japonesa (anime) des d’un punt de vista crític (de forma quasi inevitable), motiu pel qual acabe soltant les meues opinions en algún lloc com aquest blog o el meu canal de Youtube.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: