Django desencadenat (Anàlisi, Cine)

django1
Pel·lícula: Django desencadenat
Director: Quentin Tarantino
Any: 2012
Gènere: Western, acció

A tots ens eduquen de forma distinta al créixer. Seguint més o menys els patrons de conducta de la societat però de forma distinta igualment. Jo he crescut en l’àmbit de la lectura. Des de xicotet, gràcies als meus pares, he passat la major part del meu temps menjant llibres. Açò m’ha ajudat a conèixer grans històries i a formar-me un poc, també, com a persona.

En canvi, no he sigut educat amb el cine. Aquest és un format que no està molt adentrat en la meua familia i fins als 15 no he descobert tot el que el sèptim art em podia oferir. Sols hi ha una persona que m’ha ensenyat el cine des de menut i és el meu iaio. Ell m’ensenyava milers de cintes de western. Motiu pel qual quan pense en el cine de la meua infància ho faig amb el “Salvaje oeste” al cap (apart de les arquetípiques pel·lícules de Disney).

La qüestió és que gràcies a ell m’agrada molt aquest gènere, i el considere un dels meus favorits. I, perquè negar-ho, encara m’agrada sentar-me junt a ell i vore una d’eixes pel·lícules plenes de tirs. I al mateix temps jo també he anat instruint-me en aquest món… i hui vaig a parlar d’un dels meus exemples favorits: Django Unchained.

django3

Django és una de les pel·lícules que més m’agraden de Quentin malgrat que he de dir que és una de les més simples que ha fet. Però tranquils, això ho explicaré després. Primer, com ja sabeu, parlarem de què tracta:

La sèptima obra de Quentin Tarantino es situa uns anys abans de la Guerra Civil Americana. Ací el jove esclau negre Django s’uneix al Doctor Schultz per rescatar (o comprar la llibertat, en aquest cas) de Broomhilda la dona de Django. El problema és que aquesta pertany a Mister Candie, un magnat de Mississipi que es dedica a la lluita entre mandingos i a la recolecció de cotó (feta, obviament, per esclaus negres). L’objectiu de Django i Schultz serà aprendre a col·laborar junts com a caça-recompenses i intentar fer-se passar per uns interessats en les lluites entre negres per recuperar-la.

Aquesta història està ben complementada amb altre element principal: els seus personatges. Django es molt carismàtic i sols comença la pel·lícula t’agrada. Destaca molt la seua evolució, passant de ser un esclau poregós a un personatge dur. Al final és capaç de matar a centenars d’homes (a causa de que és el “Revolver més ràpid del Sur”) sense pestanyejar. El personatge és redó ja que el canvi del principi a final és brutal, però és una evolució buida. El personatge té un objectiu, Broomhilda, i açò el motiva a millorar però no moralment. Django aconsegueix ser un home mortal però demostra a canvi ser gelat. No ajuda a la resta de negres que estan pitjor que ell i quan mata ho fa sense pietat. Té tocs heroics però aquesta falta d’ètica i el seu egoisme el convertix en un gran antiheroi.

L’altre personatge del que voldria parlar és el Doctor Schultz que també és molt carismàtic. Des de la seua aparició et quedes amb ell i és que el seu toc tan inusual fa que siga molt agradable. Té el mateix estil de Hans Landa en Malditos Bastardos, en part per ser intrepretat pel mateix actor (Christoph Waltz, que va guanyar dos Oscars amb aquestes dues pel·lícules) i en part, també, perquè els dos són molt pareguts en quant al seu caràcter. Pareix que saben tot el que passa en cada moment, saben com enfrontar-se al perill i sempre saben traure un somriure amb algun comentari sarcàstic.

django2

Django té grans defectes i grans virtuts. Anem a parlar dels seus errors: l’obra no innova. De fet, es la pel·lícula de Tarantino més simple. En primer lloc els personatges no són res nou en la seua obra (com a molt la figura del Dr Schutlz, però la veiem en Landa anteriorment). En segon lloc la pel·li té una narració lineal, a diferència de totes les anteriors el desenvolupament d’aquesta és més clàsic, molt distint al que estàvem acostumbrats en els seus anteriors films.

I en últim lloc, es pot arribar a fer molt pesada. La peli dura dos hores i quaranta i pico minuts, roçant les tres hores de duració. I no és que siga avorrida, de fet tenim uns dels millors diàlegs de Tarantino ací, però com diu Dayo, està plena de “relleno”. La verdadera història (l’aparició de Mr. Candie i tota la pesca) apareix a la meitat de la pel·lícula i fins el moment vorem els periples dels dos personatges principals. Aquesta primera meitat és bona per conèixer-los i formar l’evolució dels dos amics, però fa que quan vinga el més interessant del film (el sopar en Candyland) la gent sols pregunte “quant queda?” i es sorprén sabent que queden encara 50 llargs minuts. Una pel·lícula que toca perillosament una duració exagerada i que gran part del seu inici és contingut innecesari per a la trama… no és res bó.

Però no tot està mal en aquesta cinta. Com havia dit abans els diàlegs són boníssims. Opine que són els segons millors de la filmografia de Quentin. Perquè sí, els de Malditos Bastardos són intel·ligents, intercanvis i tantejos constants dels espies dels dos bàndols, però els de Django són jocs de paraules, és humor àcid que resulta molt entretingut i que pot ser el ferro al que ens agafem durant el principi de l’obra. Considerant els diàlegs de Pulp Fiction com els millors que ens ha proporcionat aquest director, els de Django no es queden darrere ja que, apart de saber fer-nos passar la cinta còmodament, saben traure xicotets detalls inesperats que mostren la seua qualitat.

I altre tema, en Django, Quentin es va desmelenar. Al llarg de la peli utilitza tots els clixés característics del western, però es permet posar tocs del cine més contemporani per trencar tota la formalitat. Aprofitant que el personatges és negre clava, sense avisar, dos raps “gangsta” en la pel·lícula. Primer un amb un trap super marcat en un passeig a cavall, no té ningún sentit però, fotre, queda brutal.

I, el meu moment favorit de tota l’obra: l’insuperable tiroteig de Candyland. No és sols que les inmenses i exagerades (o superinmenses i superexagerades) explosions de sang ja li donen el toc tarantinià, és que quan Django agafa dos revòlvers i pot refer-se dels seus rivals sona un rap de 2-pac. No t’esperes que en una pel·lícula basada en el S.XIX aparega un rap. Et sorprén i et deixa “el cul tort” mentre penses “per què?”. L’única qüestió, i la que interessa a Quentin, és que queda de puta mare.

django5

En resum, Django no és una mala pel·lícula. És divertida gràcies als seus diàlegs i hi ha algunes situacions esperpèntiques que et trauran més d’una riallada, però açò contrasta amb un desenvolupament de la trama molt lent, que no tota la gent pot soportar. Quentin no innova però dona un producte divertit, boig i molt agradable (el que esperàvem d’ell, “vamos”).

Nota final: 8,25

Per egoismesoluble

Soc Carlos Cuesta i Martínez, un xic de 21 anys que està cursant el Grau en Periodisme a l’UJI i Comunicació Audiovisual en un futur. El meu temps lliure el dedique a vore cinema i sèries d’animació japonesa (anime) des d’un punt de vista crític (de forma quasi inevitable), motiu pel qual acabe soltant les meues opinions en algún lloc com aquest blog o el meu canal de Youtube.

3 comments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: