Mad Max: Fúria a la carretera (Anàlisi, Cine)

images.jpg
Pel·lícula: Mad Max: Fúria a la carretera
Director: George Miller
Any: 2015
Gènere: acció, vehicles

Com molts sabreu, visc a La Vilavella, un xicotet poble de Castelló que, donant les gràcies, pot arribar a aparèixer en algun mapa. Resulta que prop d’aquesta octava meravella que és la meua localitat hi ha altre poble que, malgrat que comença a introduir-se dins de les muntanyes de l’Espadà, els seus habitants apitxen d’una forma espectacular. Aquesta altra població rep el nom de Betxí i pot presumir de tindre un esport propi: la transbetxí.

Aquesta competició, que sempre m’ha resultat molt curiosa, és la conseqüència directa del caràcter rural que hi ha per ací, la terra dels tarongers. Consisteix en un ral·li on els participants intenten completar les proves en el mínim temps possible… i què condueixen? Motorets, la forma en què es coneix ací als motors de les màquines de polvoritzar. Han transformat l’activitat agrària tradicional en un esport (quasi de risc) que a cada any que passa creix i agafa fama internacional (amb el patrocini de Red Bull i la participació de concursants alemanys que, malgrat els tòpics, porten els vehicles més grans i potents). Com el medi en el que vivim influeix directament sobre la nostra cultura seria el que veem en aquest cas.

I pot parèixer broma però quan vaig a veure el film que analitze hui: Mad Max: Fury Road, em va vindre de seguida al cap aquesta competició. Majoritàriament per la similitud entre els cotxes emprats per les poblacions postapocalíptiques i pels meus veïns de Betxí, però també per altres aspectes. Abans de començar l’anàlisi en profunditat m’agradaria mencionar altra cosa que influeix molt en aquest i és el fet de que no he vist la trilogia dels 70, així que entre verge a aquesta saga.

imagegallery-44723-555463c176c7e.jpg 13473360_263095680734675_101699714_n.jpg

      Mad Max: Fúria en la carretera                                  Transbetxí

De què tracta Mad Max: Fury Road? Entrem en la pel·li en un in media res, ja que segons els salts enrere que apareixen en la cinta ja han passat alguns fets anteriorment (desconec si apareixen en les anteriors pel·lícules) però que així i tot no són un problema ja que aquests no seran molt tractats en el film. Al nostre amic Max el rapten uns tipus més blancs la llet i que decideixen utilitzar-lo com a bossa de sang amb cames. Max tractarà d’escapar d’aquesta tribu subordinada a Immortan Joe al mateix temps que Furiosa, una soldat de Joe, fugeix amb les dones d’aquest. L’interès comú els unirà per començar un viatge èpic que serà decisiu en la llibertat dels fills d’aquest antagonista.

La trama, des del primer moment, planteja un conflicte constant en tota l’obra. A més de ser perfecta per a plantejar un viatge que, d’una forma pareguda a Pequeña Miss Sunsine serà clau per donar lloc a una evolució dels personatges sorprenentment bona.

I eixe és un dels aspectes que em pareixen atractius de la cinta: els seus personatges. Crec que tinc molts prejudicis. Quan me trobe davant d’una pel·lícula d’acció solc anticipar-me i esperar-me uns personatges poc profunds i arquetípics… de pitjor qualitat que, per exemple, els presents al cine alternatiu o als thrillers. I malgrat que cada gènere té unes exigències distintes hi han clares excepcions, com el cas de hui. Els personatges de Mad Max són profunds i estan ben definits.

No són tractats d’una forma exagerada, més bé al contrari. Estan controlats d’una forma bestial: tenen xicotetes pinzellades que els fan distints i els donen caràcter. No necessitem excessiva informació per fer que empatitzem amb ells. Eixos xicotets detalls ja els donen una gran qualitat.

Mad-Max-Fury-Road-resena-5.jpg

I bé, la gran pregunta sobre aquesta cinta és… És realment tan bona pel·lícula? És espectacular la rebuda que va tindre, sobretot per la crítica. Va ser nominada a l’Oscar de Millor Pel·lícula i no el va guanyar però se’n va emportar amb ella sis figuretes (totes relacionades en el magistral aspecte tècnic) i té un 97% en Rotten tomatoes. L’èxit de la pel·lícula és innegable, però està merescut?

La resposta és: òbviament sí. Podria ser la pel·lícula d’acció definitiva. La imatge és molt atractiva, donant lloc a què les escenes d’acció siguen molt satisfactòries. Seria necessari destacar el fet que les explosions eren reals al moment de gravar-les (realment recomane que busqueu algun vídeo de com feien les escenes dels cotxes, brutal), demostrant la gran capacitat de direcció del senyor Miller. Sols trobaria com a molèstia un o dos moments del film on trobem un forçat 3D com recompensa per a la gent que va optar per vore-la en aquest format en el seu moment, però que apart de fanservice no aporten res i més fàcil faran que envellisca, recordant eixa moda ja passada de les tres dimensions. I el so, apart de ser molt nítid i d’acompanyar molt bé les imatges, està compost per una gran banda sonora, sobretot eixe Dies Irae de Verdi que fa la cinta única, distintiva i més èpica encara.

O siga, Mad Max és una pel·lícula molt satisfactòria de vore, però es queda ahí la cosa? No. No és sols aquest aspecte, també trobem que, lluny de quedar-se com la típica pel·lícula simple va més enllà. He nomenat abans el fet del viatge com a columna vertebral de l’obra. Aquest camí tan atractiu és el motiu de què els personatges evolucionen i es toque el tema principal del film: la redempció. Aquest tema tan profund, de forma subtil, és la justificació de les dues hores de filmació i és tractat sense llevar-li protagonisme a altres aspectes que conviuen amb la profunditat del film molt convenientment. Els personatges buscaran la seua pròpia catarsi en una odisea digna del propi Homer.

8e7f341f71998b0493bd16455cad2712

Desconec si realment Mad Max: Fury Road és la millor pel·lícula d’acció de la història com alguns han arribat a confirmar, però per a mi (pràcticament un inexpert en el gènere) ha suposat un producte de gran qualitat i digne de ser com a mínim molt entretinguda. Així que sí, la recomane a tot el món. George Miller, ben jugat.

Nota final: 8,6

maxresdefault.jpg

Per egoismesoluble

Soc Carlos Cuesta i Martínez, un xic de 21 anys que està cursant el Grau en Periodisme a l’UJI i Comunicació Audiovisual en un futur. El meu temps lliure el dedique a vore cinema i sèries d’animació japonesa (anime) des d’un punt de vista crític (de forma quasi inevitable), motiu pel qual acabe soltant les meues opinions en algún lloc com aquest blog o el meu canal de Youtube.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: