Anohana (Anàlisi, Anime)

75d87960c388efc544be093603b8e9f01406669874_full

Anime: Ano Hi Mita Hana no Namae o Bokutachi wa Mada Shiranai (Anohana)
Estudi i director: A-1 Pictures (Tatsuyuki Nagai)
Any: 2011
Gènere: drama, amor

Ano Hi Mita Hana no Namae o Bokutachi wa Mada Shiranai o Anohana, per abreviar. D’acord, crec que sobren les paraules. Però abans de començar l’autòpsia he d’admetre una cosa: sóc de llàgrima fàcil. I és així, tinc certa facilitat per segregar la substància líquida del meu lacrimal. Vaig a admetre quin és el motiu pel qual em vaig arrimar a aquest anime i, òbviament, aquest és la gran fama que s’ha guanyat emocionant a la immensa majoria de la gent que l’ha vist.

No és la primera sèrie que veig amb intenció de plorar com una magdalena, ho reconec. Abans d’Anohana ja vaig vore Clannad així que ja sabia a què m’enfrontava i pot ser això modificara completament la meua experiència.

Anohana parla d’un grup d’amics de la infantesa que es separa després que Menma, una de les xiquetes del grup, morga ofegada en el riu del seu poble. Anys després, quan l’esperit de Menma se li aparega a Jintan i li demane tornar a reunir al grup trobarà que els seus amics no eren exactament com els recordava.

tumblr_mzq2l4nKRC1sobaqzo1_500.jpg

Un plantejament com a mínim curiós i és que, irònicament, em recorda moltíssim a Hamlet. No és conya. Els dos comencen amb un jove heroi que haurà de complir l’últim desig d’un esperit. La qüestió és que ací, més que acabar assassinant mitja cort de Dinamarca, es demana reunir a un grup de, pràcticament, desconeguts. Procés que serà igualment complicat i, al seu final, catàrtic.

I malgrat que la història ens pot ser més o menys atractiva, el punt fort de l’anime són els seus personatges i és que, exceptuant la Gran i Innombrable (tampoc és qüestio d’abusar de pesat) els personatges d’Anohana són els més reals i creïbles que he vist en cap anime a més que són molt redons i estan ben definits.

El grup d’amics està composat per Menma que, malgrat que és la protagonista, pot ser siga el caràcter que més se m’atraganta a causa del seu comportament. Menma es va quedar en la maduresa dels tres anys al morir i per tant serà un personatge infantil que a mi, més que parèixer kawaii em pareix agònic. Però així i tot, malgrat el paper de “xiqueta innocent” té alguns moments que la fan pegar la volta al seu plantejament i sorprendre’ns.

anohana1-1

L’altre personatge protagonista és Jintan, un xaval que ha abandonat els estudis i es passa els dies tancat a casa (desgraciat fenomen que passa freqüentment al Japó), sense amics i tenint tan sols contacte amb son pare. Aquest antiheroi serà l’encarregat de sofrir l’evolució més gran de la sèrie, lluitant contra ferides i records amargs del passat per complir el desig de Menma.

Altres personatges del grup d’amics seran Anaru (que ara forma part d’un nou grup d’amigues en les que ha d’amagar facetes seues), Poppo (que ara es dedica a recórrer el món viatjant) i Yukiatsu i Tsuruko  (dos alumnes brillants que van a un institut prestigiós i, per tant, consideren a la resta de membre del grup inferiors).

Vos sorprendrà que haja comentat abans la gran qualitat d’aquests caràcters si, com podeu comprovar, són rols bastant utilitzats en altres sèries per adolescents (i en la immensa majoria d’animes). El cas és que, més que els personatges (entenent-los individualment) m’agrada moltíssim la forma de tractar-los que té la sèrie (un dels punts forts d’aquest anime).

Els personatges es senten reals perquè, a més que estan molt ben bassats en uns adolescents i tenen una personalitat molt determinada, els tracta com el que són: persones amb sentiments, ambicions, dubtes i secrets. La sèrie els tracta de tu a tu, amb molt d’amor i sap donar-los els seus moments de glòria i els seus moments més durs. Anohana sap que és un anime que tracta sobre persones, no sobre tòpics i herois idealitzats. Són personatges que es mostraran com són, sense barreres: ploraran, riuran, disfrutaran la conversa, s’enfadaran i es confesaran els seus amors. Com vaig dir en la meua observació, els d’Evangelion esdevenen uns personatges reals pel seu costat fosc (les seues pors, depressions i la seua cara més amarga com humans), en canvi els d’Anohana mostren les contradiccions pròpies de l’adolescència sense cap por, però no per això infantilitzant-los sinó tractant-los amb el respecte i l’enteniment que cal per una persona que comença a ser un adult i no sap que fer amb la seua existència.

utw_ano_hana_-_08_h264-720p619f5fb3-mkv_snapshot_20-33_2011-06-16_23-40-30

Altra cosa que em faria il·lusió comentar és el “mimo” i la tendresa en que està feta la sèrie. No és sols que els personatges són tractats amb un respecte i decència impecables, sinó que la direcció, atípicament currada per a un anime, dóna lloc a pensar les ganes i amb la il·lusió que s’ha fet aquest projecte. És dels pocs animes que he vist que tracta amb cura la seua fotografia, com si parlarem del millor cinema. Aquesta és hiperrealista i detallista, donant-li encara més ambientació i realisme a la sèrie.

Si he de comentar una cosa que finalment no m’agrada d’Anohana és el seu forçat interés per emocionar-nos. La sèrie és conscient de la seua càrrega emocional i de quina és la seua intenció. Açò dóna lloc a que en algunes ocasions puntuals es facen situacions excessivament tristes (i a voltes injustificades) per commocionar-nos. Aquestes situacions excessivament tristes són el taló d’Aquiles d’aquest gran anime que, en la majoria d’aquestes situacions, no necessita aquestes desgràcies (recorde que no estem mirant Marco).

Anohana no és sols un bon anime. Anohana és un GRAN anime. En poques ocasions trobem dins de l’anime sèries conscients del que són, respectant-se a elles mateixes, als espectadors, a la història que s’ens conta i als personatges que ens la conten. Poques ocasions són les que ens mostren animes fets amb tantes ganes i passió donant lloc a obres que finalment tenen un acabat tan meravellós.

Nota final: 9,5

58953_anohana_the_flower_we_saw_that_day.jpg

Per egoismesoluble

Soc Carlos Cuesta i Martínez, un xic de 21 anys que està cursant el Grau en Periodisme a l’UJI i Comunicació Audiovisual en un futur. El meu temps lliure el dedique a vore cinema i sèries d’animació japonesa (anime) des d’un punt de vista crític (de forma quasi inevitable), motiu pel qual acabe soltant les meues opinions en algún lloc com aquest blog o el meu canal de Youtube.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: