Your Name (Makoto Shinkai, 2016)

No és necessari que confesse que m’agrada molt el cinema d’animació japonesa. Com haureu vist, disfrute molt el cinema: és un mitjà que fa poc he descobert i m’ha sobtat amb milers de grans històries que estan esperant-me. Soc un inexpert encara en el tema però a cada film que mire, el meu amor pel setè art creix. També he de confessar que consumisc moltes sèries d’animació japonesa.

Tornant al principi, es pot notar la meua atracció pel cinema i l’anime així que si realment hi ha una cosa que em fascina és el cinema d’animació japonesa. En eixe camp tan particular del cine trobem grans obres que han sigut font d’inspiració per superproduccions de Hollywood, obres complexes i profundes que marquen un abans i un després en el panorama i una clara competència a Disney però amb un toc més madur i més conscient d’ell mateix. El cinema d’animació japonesa és un món únic, amb les seues pròpies tendències, i d’on tots podem aprendre de les seues grans pel·lícules i dels seus distinguits autors. És un món que estimaria aprofundir en el futur amb més anàlisis i reflexions. Així que quina millor forma per començar que parlar de l’obra d’animació japonesa més taquillera de la història? Benvinguts al meu anàlisi de Your Name (Makoto Shinkai, 2016).

Your Name ens conta la història de Taki, un jove japonés que viu en la ciutat de Tòquio, i Mitsuha, una xica que viu en un xicotet poble a les muntanyes del Japó. Aquests, aleatòriament, començaran a intercanviar els seus cossos donant lloc que, durant un dia, cadascú viurà la vida de l’altre. Aquest intercanvi farà créixer l’amor entre els dos, una relació en contra de l’espai i del temps on els personatges lluitaran per poder estar junts.

I sí, Your Name és una història d’amor. Pot ser vos esperaveu altra cosa, però no. Dins de l’anime, les sèries que tracten aquesta temàtica reben el nom de shojo i he de confessar que no m’he vist atret per ningún fins al moment, així que no puc parlar excessivament del tema a causa de la meua falta de coneixements al respecte. Aixó i tot puc afirmar una cosa, i és que Your Name és una obra prou original. Sí, els intercanvis de cossos/vida els hem vist bastant en literatura, sèries, cinema… però en aquesta obra trobem altres factors que la fan més atractiva i interessant.

Aquesta obra està protagonitzada per un nombre no molt elevat de personatges. Ací trobem la història de Taki i Mitsuha, poc més. Hi hauran alguns personatges que els ajudaran en la seua lluita per l’amor però els protagonistes brillen tant amb la seua pròpia força que quedaran eclipsats per aquests i és que els dos personatges principals, malgrat que no són gairebé profunds, són molt carismàtics.

Mitsuha és una xica que ens atrau pels seus anhels. És una jove tancada en el seu poble, on es troba incòmoda per haver de participar en les cerimònies religioses shintoistes i també per son pare ―amb qui no té una bona relació i és l’alcalde de la localitat―. Els seus desitjos d’eixir d’aquell infern sense futur donaran lloc a que els intercanvis amb Taki li pareguen un somni, un joc. Disfrutarà de la ciutat, de la seua gent i dels passatemps de Tòquio.

D’altra banda, Taki és un xic acostumat a la vida de ciutat: té un pis amb son pare, va amb els seus amics de l’institut a cafeteries, aspira a un futur laboral en l’arquitectura… El seu ràpid model de vida canviarà de colp quan agafe el relleu de Mitsuha, descobrint els orígens i tradicions de la religió japonesa i el misticisme de les regions més apartades de la gran ciutat. Els intercanvis amb Mitsuha suposaran per a Taki un canvi de mentalitat i un major interès per les supersticions practicades per la iaia de Mitsuha.

Trobem altres personatges secundaris que formen part de la vida dels dos principals. Tenim a Teshi i Tayaka, amics de Mitsuha i que finalment l’ajudaran a salvar la situació; o Fujii i Okudera, els acompanyants de Taki en el seu viatge per reunir-se amb la seua estimada. Un personatge realment important i interessant és Hitoha Miyamizu, la iaia de Mistuha. Aquesta senyora serà vital en la història i la que, en més d’una ocasió, li donarà sentit.

Parlant del seu aspecte artístic, aquest és excel·lent al llarg de tota l’obra, com solem estar acostumbrats, sobretot, a les últimes pel·lícules d’animació de Makoto Shinkai i Mamoru Hosoda. L’animació és estupenda, mostrant els avanços que s’han aconseguit amb aquest aspecte tècnic, a més que està reforçada mitjançant una banda sonora realment preciosa, interpretada totalment pel grup de pop japonés Radwimps (modus operandi utilitzat anteriorment en Anohana pel grup Galileo Galilei i en FLCL per The Pillows) que li dona un toc distintiu. La fotografia està molt treballada, buscant una estètica visualment molt atractiva. Tots aquests factors donen lloc que la pel·lícula en conjunt siga realment bonica i un regal per als nostres ulls.

Però no tot està bé en l’última obra de Shinkai. I és que Your Name té molts errors i de formes prou distintes. El més fluix ―i més subjectiu per la meua part― el trobem al principi de la pel·lícula, on s’utilitza un toc lleugerament infantil per al conjunt posterior i que, mirant-ho en fred, està prou fora de context. Altre error ―i aquest bastant típic dins l’anime― seria el fet de buscar situacions enrevessades a la força , i és que… era necessària la mala relació amb el pare de Mitsuha? És un aspecte massa complicat com per la poca importància que té en l’obra. És un fet excessivament secundari i innecessari que sols fa la història més complexa d’una forma artificial.

En canvi, Your Name té moltes coses bones. Com hem vist, els seus protagonistes són molt carismàtics i, malgrat que em fa gràcia l’expressió, «fan bona parella». És una obra que mostra molt de respecte per la tradició, la superstició i el misticisme japonés, tractant la religió shintoista i els seus rituals mil·lenaris amb respecte, com un fet que ha estat ahi sempre i seguirà estant en el futur. A més, malgrat que és una pel·lícula d’amor, és un film on aquest triomfa gràcies a l’esforç i la constància dels seus protagonistes i on trobem moments visualment impactants i xocants.

Aquesta és la cinta que, després de molts anys de confrontament amb Mamoru Hosoda, ha convertit a Shinkai en el gran director d’animació japonesa actual, agafant el relleu a Miyazaki. Però, què suposa Your Name en l’obra de Makoto Shinkai? La gran part de les seues obres són també de temàtica amorosa però en la seua majoria aquestes són tristes. Tristes perquè tracten d’amors impossibles (com El Jardín de las Palabras) o on hi ha amors que, malgrat que possibles, no funcionen per les voltes que pega la vida (5 centímetros por segundo). Fer, de colp, una pel·lícula on l’amor triomfa ha suposat un canvi en el seu plantejament.

Your Name és la pel·lícula d’animació més taquillera de la història i, sincerament, opine que és més que encertat. No és la millor pel·lícula d’animació, ni molt menys, obres de l’estudi Ghibli, Akira, Ghost in the Shell o anteriors films del propi Shinkai són molt superiors, però aquesta destaca perquè, malgrat que té errades, la suma de les seues parts la fa molt superiors a aquests. És una pel·lícula comercial, i realment m’alegre perquè ha arribat al gran públic, ha creuat fronteres i ha plenat cinemes per tot l’Estat espanyol. Li ha donat una nova imatge al cinema d’animació japonesa, mostrant un gran nivell i que és accessible per qualsevol, al final no sols de Hollywood viu el cine.

Si hi ha una paraula que definisca Your Name és “satisfactòria”. És una pel·lícula on si et deixes portar per ella la gaudiràs molt i t’emocionarà. A més que, en una primavera com aquesta, et deixarà un molt bon sabor de boca.

2 comments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: