Egoisme Soluble

Benviguts i benvigudes al meu espai en Internet. Un lloc on publique anàlisis i crítiques sobre cinema i anime (sèries i pel·lícules d’animació japonesa), sense ser un expert en el tema però posant-li moltes ganes. Estàs convidat a llegir-los i opinar també.

Malgrat que el projecte d’Egoisme Soluble es va iniciar a un humil canal de Youtube l’estiu de 2015, aquest Blog naix l’abril del 2016 amb l’intent d’aprofundir en aquells temes que a la plataforma de vídeos sols es podien tractar de forma superficial. És a dir, realitzar reflexions de forma escrita.

Projectes al Blog:

Don’t be a square: anàlisi de la filmografia de Quentin Tarantino.

Projecte iniciat el 20 d’abril del 2016 i finalitzat el 19 de juny de 2016. Durant aquest període de temps, són analitzades les huit pel·lícules que formen la filmografia personal del geni de Knoxville (des de Reservoir Dogs fins a Los Odiosos Ocho). Després de l’anàlisi individual de cada film, es realitza una reflexió final on es revelen les característiques del director i de les aportacions d’aquest al cinema contemporani, a més d’ordenar les seues pel·lícules segons la seua qualitat.

El projecte es pot consultar ací, al mateix Blog, o al canal de Youtube Egoisme Soluble, on els anàlisis es troben en format de vídeo.

Júpiter i més enllà de l’infinit: anàlisi de la filmografia d’Stanley Kubrick

Projecte iniciat el 21 de juny del 2017 i finalitzat el 15 d’abril del 2018. Al llarg d’aquests deu mesos, s’analitzen en aquest Blog les principals pel·lícules de la filmografia d’Stanley Kubrick, una de les ments principals del cinema. Concretament, de les tretze obres del director són seleccionades nou (rebutjant Miedo y DeseoEl Beso del AsesinoLolitaEspartaco). De forma similar al primer projecte, després del tractament particular de cada pel·lícula, es realitza una reflexió final on s’ordenen les cintes de l’autor segons la puntutació proporcionada a cada obra amb els anàlisis previs. A més, es defèn una tesi bastant particular, que troba un nou sentit al cinema del geni novaiorquès.

 

Posteriorment, els anàlisis del blog van ser recopilats, ampliats (afegint comentaris a les pel·lícules que no s’havien comentat a Egoisme Soluble) i millorats (rectificant possibles errades i editant cada text per enfocar-los a una tesi comuna) a Miedo y deseo. Una mirada al cine de Stanley Kubrick: un llibre lliure i en línia disponible a LASDAOALPLAY? Books:

Miedo y deseo. Una mirada al cine de Stanley Kubrick. Carlos Cuesta Martínez, 2019. LASDAOALPLAY? Books. Editat per Francesc Marí Company.

Anunci llibre.png

Directors egoistes

Secció actual del blog en la que cada any s’estudia la filmografia de deu autors del cinema contemporani. Des de Hayao Miyazaki a Makoto Shinkai; des de Stanley Kubrick a Carlos Vermut; des de Rintaro a Mamoru Hosoda; des de David Lynch a Sean Baker, Sofia Coppola o Yorgos Lanhtimos.

Festivals i Reflexions

A més, a Egoisme Soluble es realitzen dues seccions més: Festivals i Reflexions. La primera està destinada a cobrir festivals de cinema, com el Cinema Jove 2019. Per altra banda, a Reflexions es publiquen articles en els que es desenvolupa un tema relacionat amb l’audiovisual contemporani sense entrar en l’anàlisi d’una obra concreta. Bé com han afectat les plataformes VOD a la distribució tradicional del cinema o les influències artístiques dels videoclips més actuals.

Altres projectes:

Alb(ad)à i alba(d)es. Aquest és un projecte que vaig realitzar aquest curs a l’assignatura de Teoria i tècnica de la fotografia a la universitat. Tenint l’oportunitat de reflexionar, en format de xicotet projecte fotogràfic documental, vaig pensar que era una bona ocasió per analitzar la situació econòmica actual de la taronja, tan important on jo visc. El que en un principi era una denúncia motivada per l’especulació que hi ha al voltant de la fruita va acabar convertint-se en un viatge d’exploració a l’activitat tan tradicional que hi ha al voltant d’aquesta: el vell collidor i l’albà (inici del dia i moment en què s’inicia la recolecció). Gràcies al projecte he pogut conéixer millor el misticisme que hi ha al voltant d’aquest moment del dia, la seua tradició i les arrels de la cultura de la terra que xafe a diari.

Dignitat: dels camps a les places. Reportatge audiovisual que fa incís en la problemàtica actual de la negativa situació econòmica del sector citrícola, en concret la collita de la taronja valenciana. Mitjançant el contacte directe amb alguns dels personatges principals del conflicte, com membres de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador, i els més afectats, el reportatge tracta de proporcionar una visió plural de les reivindicacions realitzades durant la primavera d’aquest 2019. Amb la col·laboració de la Universitat Jaume I.

%d bloggers like this: