Miedo y deseo

Miedo y deseo. Una mirada al cine de Stanley Kubrick

Llibre disponible lliure en línia a LASDAOALPLAY? Books. La constant atracció teòrica pel cinema de Stanley Kubrick està més que justificada. Molts el consideren el millor director de cinema de la història, i malgrat que aquesta afirmació és molt temerària, la capacitat visual i qualitativa de l’autor és innegable. A cavall entre la generació del Hollywood clàssic i el nou Hollywood, Kubrick va ser capaç de crear el seu estil propi. La seua atemporal obra, eclèctica com poques, es permet botar de gènere a gènere  —bèl·lic, terror, ciència ficció, històric, eròtic, etc.— convertint les seues pel·lícules en màxims exponents de les seues respectives categories al mateix temps que transgredeixen els seus conceptes més bàsics.

De gran talent, però de caràcter fred i exigent, Kubrick va buscar la perfecció en la realització de totes les seues pel·lícules mitjançant exercicis de preproducció abismals o extensos rodatges que es prolongaven durant mesos —aplegant a superar l’any de durada, com el del seu últim treball Eyes Wide Shut— en els quals obligava als seus actors a repetir tomes desenes de voltes per aconseguir l’efecte anhelat. L’ansiat control total dels seus films i la seua actitud el van distanciar d’un medi que, de manera similar a la crítica cinematogràfica, l’odiava i estimava a parts iguals.

El seu anhel d’evasió i aïllament i els «missatges» que introduïa a les seues obres el converteixen en un tòpic comú per als amants de les conspiracions, que tracten de relacionar el seu cinema i la seua misteriosa biografia amb l’arribada a la Lluna o societats secretes que suposadament van ser la causa de la seua inesperada mort a finals del segle passat. Kubrick i la seua obra són carn de llegenda urbana.

Si tant s’ha parlat tant ja d’aquest autor, per què, aleshores, altre maleït llibre de Stanley Kubrick? Malgrat que curta —tan sols tres curtmetratges i tretze llargmetratges—, la seua obra és inabarcable i per molt que escriguem sobre Kubrick fins el final dels temps, les seues pel·lícules seguiran donant que parlar durant molt, molt de temps.